Sayıştay'ın boş 8 üyeliği için beş aydır seçim yapılmaması yeni bir tartışma konusu oldu

Haber Giriş : 04 Haziran 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, 5 aydır boş bulunan Sayıştay'a 8 yeni üyenin seçimini gündeme getirmiyor Muhalefet ise iktidarı, ?YÖK'teki gibi üyeleri yine kendisi seçmek istiyor? diye suçluyor

SAYIŞTAY'da boş olan 8 üyelik için yaklaşık beş aydır TBMM'de seçim yapılmaması, muhalefet ile iktidar arasında yeni bir tartışma konusu oldu. Aday listeleri Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı'nın masasında beklerken, Anamuhalefet Partisi CHP, iktidarı ?Sayıştay'ı ele geçirmek?le suçladı.

Sayıştay'da boş bulunan 8 üyelik için Sayıştay Genel Kurulu, her boş üyeliğe 4 aday adayı olmak üzere, 32 isim belirledi. Bu isimler arasından seçilecek kişilerle ilgili son kararı TBMM verecek. Öncelikle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda her üyelik için belirlenen 4 aday adayı sayısını ikiye indirecek. Ardından bu isimler komisyon tarafından TBMM Genel Kurulu'na bildirilecek ve kurul gizli oylama yöntemiyle yeni üyeleri seçecek.

Sayıştay Genel Kurulu, 8 Ocak 2004 tarihinde kontenjandan başvuran ve seçilme niteliklerini taşıdıkları anlaşılan 57 kişi arasından 5 üyelik için 20 aday adayını belirledi. Diğer aday adayları ise Maliye Bakanlığı kontenjanından seçildi.

Aday adayları listesinin dört aydır Komisyon Başkanı Sait Açba'nın masasında bekletilmesi, iktidar ile muhalefeti karşı karşıya getirdi. CHP'liler, AKP'nin yeni bir yasa çıkararak Sayıştay üyelerini de TÜBİTAK ve YÖK'te olduğu gibi kendilerinin seçmek istediğini iddia etti. AKP ise bu iddiaya karşı çıkıyor.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nun CHP'li üyelerinden İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, AKP'nin yeni bir yasal düzenleme hazırlığında olduğunu savunarak, ?Boşalan tüm üyelikler için aday adayları belirlendi. Üye seçimini gündeme almayan AKP'li üyeler, işlemesi gereken yasal süreci tıkamıştır. Tek yapılması gereken 32 aday adayını, 16 üyeye indirmek? dedi.

H.O.Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber